Opskrifter
stenovns`s brød

Kylling med citron
personer
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Grydebrød
personer
Det skal du bruge:


Verdens bedste (stenovns)brød

Ingredienser:

10 dl hvedemel
5 dl vand
2 tsk salt
gær på størrelse med en ært

En Jerngryde med låg og uden håndtag der kan smelte. Dejen passer til en gryde på Ø20 cm. Er gryden meget større/mindre, så tilpas mængden af opskriften til netop din gryde.

Rør ingredienserne sammen i en skål. Dejen skal være temmelig klistret som en god tyk havregrød. Der skal ikke røres mere end til ingredienserne er blandet godt sammen. Den skal heller ikke æltes.

Lad koldhæve i 12 timer, slå dejen let sammen ved at løsne den godt i skålen med din hånd. Lad hæve 2 timer mere i skålen.

Bagning af brød i stenovnen er godt til eftervarmen. Spred gløderne ud til siden og sæt en jerngryde med låg ind i stenovnen i ca 20 minutter, så den er ca 250 grader varm.

Tag gryden ud, forsigtigt, den er nu rygende varm. Sæt den på et egnet underlag ( på fliser på jorden evt.) og fjern låget.
Spred lidt mel ud i den varme gryde, og hæld den koldhævede dej direkte ned i gryden.
Læg låget på igen.

Bages 30 minutter ved 250 grader ( MED LÅG)
Fjern låget og bag 15 minutter mere (UDEN LÅG)

Hvis din gryde står omkredset af gløder så drej den 1/2 omgang når du fjerner låget så brødet bages ensartet, og gryden vender den anden side mod ovnlågen. Så får brødet ikke direkte strålevarme på samme sted hele bagetiden. Ideen med at bage i gryden er at dejen får lov at arbejde videre uden at sætte skorpe mens låget er på. Først idet låget fjernes sættes skorpen, og da er brødet blevet en hel del større og luftigere. Vent bare og se :)

Variationer:

Prøv at strø solsikkefrø i bunden af gryden istedet for mel, så får man et brød ligesom bagerens skagensstykker i bunden. 

Prøv at blande rugmel, rugkerner, hørfrø, tørret abrikos, mandler, solsikkekerner/havregryn i dejen. Som tommelfingerregel skal du blot huske at 5 dl skal være hvedemel, så kan de andre 5 dl være hvad som helst andet mel/gryn/kerner. Har du først prøvet at lave standardopskriften en gang, så ved du hvad konsistensen skal være. Det kan være der skal tilsættes lidt mere/mindre vand alt efter hvad du blander i.

Vi har selv god erfaring med 5 dl hvedemel, 2 dl rugmel, 2 dl sigtemel, 1 dl hørfrø, 1 dl solsikkekerner (ekstra vand, og lidt ekstra salt)

Sådan gør du:
Culotte med grønt og bagte kartofler
4 personer
Det skal du bruge:
!: tænd op i ovnen
2: kom kød, løg mm. i bradepanden, krydr med frisk rosmarin, salt,peber og      hvidløg. Hæld olie over.
3: efter ca en time er ovnen klar og kartoflerne sættes ind.
4: efter ca. en halv time sættes kødet ind og efter ca.45 min og når stegetemperaturen er 67 grader er retten færdig.
Sådan gør du:
Spaghetti
4 personer
Det skal du bruge:
Sådan gør du:

| Svar

Nyeste kommentarer

24.11 | 17:04

Hvor er det bare super flot Marianne

28.10 | 17:22

Tak, det kan blive dit😄😄

28.10 | 11:52

Det er SÅ cool !